Vad är FPV?

FPV står för First Person View (Wikipedia har en bra förklaring), det är när man till exempel spelar spel som den person som agerar i spelet, man ser det man som person på plats hade sett.

Hur fungerar det då och varför är det så kul?

Man har en liten kamera på farkosten (vare sig det är en radiostyrd bil, multikopter eller flygplan) som sänder video direkt till en mottagare som sen är kopplat till en skärm av något slag, till exempel ett par glasögon som gör att allt kameran ser är allt man ser.

Ungefär som att att sitta på stora bion och hela ens synfält är enbart filmen, fast här är det något man styr direkt själv.

Tänkt dig själv att du flyger en helikopter på riktigt, ungefär så känns det fast man har en liten radiostyrd sak som man flyger omkring med, man kan flyga i skogspartier, långt bort eller inspektera takpannorna på huset 🙂

Hur står sig det här då gentemot andra saker jag gjort?

Dykning, svårslaget, lugnet och harmonin i naturen när man simmar omkring på 30-40 meter och bara njuter av tystnaden och alla underbara vattendjur runtomkring, jag skulle kunna vara där i timtal om syret räckte till!

Roadracing, svindlande roligt och adrenalin utan dess like, men vetskapen om att om jag gör fel, nån annan gör fel eller jag har varit dålig mekaniker så kan jag få väldigt väldigt ont.

Snowboard, som jag åkt nu i 20 år, fruktansvärt roligt och underbara scener och vyer har man sett i sina dagar, den där offpisten i Franska Alperna för länge sen med de underbara åken i sitter fortfarande som klistrade på hornhinnan.

Slalomskidor, roligt som tusan men efter ca 10 år på skidor fanns det inte nån direkt utmaning, allt gick att göra både framåt och bakåt…

så kommer man till FPV, nörderiets höjdpunkt, tänk dig DOOM med googles eller för all del Descent som jag testade för 15 år sen och kräktes efter 15 minuters spelande (om än 40 timmar utan sömn som kanske spelade in lite…)
Jag har testat bilspel med glasögonen som håller bra TV upplösningen om 700linjer (vanlig svensson tv har 576 linjer) med glasögonen på och det blir precis sådär sjukt man bara kunde tro, åksjuk/flygsjuk och allt vad det kan bli var inga problem att fixa efter en stunds spelande
Jag har åkt med när en kompis flygt rc flygplan och åkt upp & ner osv, det kittlar bra i fötterna.

Så har man själv då byggt ihop (nästan själv …. ) och börjat flyga lite FPV, det är sjukt roligt, för den som flyger och heeeelt ointressant att titta på om inte har ett stort intresse själv, att få flyga med är roligare men inte riktigt lika kul som att styra själv.

Den här kommer att åka med på semestrar osånt, det kommer bli sjukt härliga semesterbilder framöver det kan jag lova!

Kolla in den här filmen från Trollstigen sjukt härliga vyer, jag hoppas på att kunna få till nåt liknande själv på nästa resa!

Sen har vi de där Team Black Sheep där jag har köpt själva quadcoptern, de är heeelt sjuka med sina flygningar, sjukt roliga vyer och grymma flygfilmer efteråt.

Ja, vi får se vart det här flygandet bär mig, roligt är det och jag hoppas kunna ha riktigt kul med det här och visa er många härliga vyer och filmer framöver.

Blacksheep

2 reaktioner på ”FPV?

  1. Hej.
    Vi läste att ni hade gift er i kaga kyrka 2008. (Väldigt fint inlägg)
    Vi försökte kolla på era bilder i fotoalbumet men dom fanns inte tillgängliga längre.
    Vi ska gifta oss nästa år och har varit och kollat på kyrkan, har ni några bilder ni vill dela med er av alternativt berätta lite vad ni tyckte om kyrkan. Det är svårt att få den rätta känslan när man tittar på en tom och mörk kyrka 🙂
    Tack
    / Charlotte och Pelle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.